torsdag 14 januari 2010

Nybergs Hembageri och Konditori


Nybergs Konditori har anor från 40-talet när Arne Nyberg slog upp sitt första konditori på Upplandsgatan. Sedan början av 60-talet har Nybergs legat i nuvarande lokaler. De har inte bara en av de mest välbevarade inredningarna, utan är också ett av de bästa fiken i Stockholm. Trots att de har behållit inredningen som på Arnes tid, känns det inte föråldrat och slutkört, utan det kan snarare beskrivas som tidlöst.
Servicen är snabb och trevlig, och till skillnad från många andra ”gammeldags” konditorier har de samma kaffeutbud som de moderna ”lattefiken”. De har inte det bredaste utbudet men det är absolut tillfredsställande och kvalitén ger de aldrig vika på. De har vackra bakelser med chokladmouse eller bär, men även klassiker som prinsesstårta. Det går givetvis att beställa hela tårtor. Deras bullar är väldigt goda, särskilt blåbärskarlsbadern. Kolabakelsen är också en favorit, även om den har krympt en aning i storlek genom åren, men väljer man den franska chokladtårtan med grädde för 30 kr får man en ordentlig bit och mycket grädde. Är man hungrig finns pastasallader, lunchmackor och pajer som inte är något utöver det vanliga men klart bra, och de snålar inte med ingredienserna. Brödet är givetvis deras eget, och de säljer även olika typer av matbröd.
Ett nytt inslag bland brödet är Brezel, tyska mjuka kringlor med salt. De har även smörgåsar med samma typ av bröd. Inredningen på fiket är verkligen en fördel, och det känns som ett klassiskt fik ska göra. Med välsmakande bakelser, prisvärda bullar och enhetliga stolar gör det miljön trivsam. Priserna är humana med tanke på vad man får. För 15 kr går de flesta av bullarna och 25-30 kr för de finare bakverken vilket jag anser är ett fynd jämfört med andra konditorier. Kaffet är normalpris. Det är, vilket säkert går att lista ut, en av mina favoriter.
Nybergs ägare är mån om att behålla stilen på caféet. Det är förvånansvärt få caféägare som uttrycker ett sådant genuint intresse för anor och tradition och inser vilken betydelse inredningen har. Det är bara att hoppas på att ingen ny ägare kommer och förstör detta guldkorn.

Var? Upplandsgatan 26
Hemsida: http://nybergshembageri.se/

2 kommentarer:

  1. Har faktiskt aldrig varit på Nybergs, självklart förutsatt att jag inte har förträngt det eventuella besöket, vilket dock inte förefaller vidare troligt med tanke på din lysande recension. Det blir nog till att företa sig ett besök inom den närmaste framtiden

    SvaraRadera
  2. Gör det. Du lär inte bli besviken! De borde ha semlor nu också, men läste idag att Vetekatten ska ha de bästa i stan. Ska kolla om det stämmer inom kort.

    SvaraRadera